Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Δηλαδή αποφασίζετε και διατάζετε;» «Ε, ναι!»

Δεν πρόκειται για διάλογο επι χούντας. Ίσως βέβαια να είχε επαναληφθεί και τότε. Πάντως, αυτό ακριβώς απάντησε ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, όταν τον ρώτησε μια φοιτήτρια του τμήματος Θεάτρου αν παίρνει και υλοποιεί αποφάσεις «αποφασίζοντας και διατάζοντας».

Δελτίο Τύπου του σχήματος μας για τα γεγονότα της συγκλήτου του ΑΠΘ, την Παρασκευή 7/11

Χωρίς επίσημη ανακοίνωση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για άλλη μια φορά, πραγματοποιήθηκε σύγκλητος την Παρασκευή 7/11 στην πρυτανεία του ΑΠΘ, εν αγνοία της συντριπτικής πλειοψηφίας της φοιτητών. Αναβαθμίζοντας τα μέτρα απομάκρυνσης των φοιτητών και των συλλόγων τους από την συνεδρίαση, ο νέος πρύτανης κατέβασε ρολά και κλείδωσε πόρτες, αποκλείοντας συνολικά το κτίριο διοίκησης, μην δίνοντας περιθώριο για οποιαδήποτε είσοδο και έξοδο. Ούτε οι φοιτητές των τμημάτων Θεάτρου, Μουσικών Σπουδών, Καλών Τεχνών και άλλων 4 συλλόγων μπορούσαν να μπουν, αλλά ούτε και άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο – εκ των οποίων κάποιος είχε αναπηρικό πρόβλημα – και ζητούσαν να φύγουν, μπορούσαν να βγουν. Φοιτητές λοιπόν απ’ έξω από τις συζητήσεις που τους αφορούν άμεσα, κόσμος και εργαζόμενοι από μέσα, με την παρέα των 10 μπράβων που βρίσκονταν εκεί να διασφαλίσουν ότι ο 7ος όροφος, στον οποίο η Σύγκλητος διεξαγόταν, δεν θα προσεγγιστεί από εμάς.

Τα τμήματα Θεάτρου, Μουσικών Σπουδών και Καλών Τεχνών, που πλέον μένουν χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις, πήγαν να καταθέσουν τα προβλήματα και τις σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων τους στην συνεδρίαση της συγκλήτου. Ο Μήτκας, εκβίασε τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί (είτε από τις τρείς αυτές σχολές, είτε από άλλους συλλόγους ή αριστερές δυνάμεις) πως αν παρεμποδιστεί η διαδικασία της συγκλήτου, δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση για τα κτίρια των τριών αυτών τμημάτων και δεν θα εξετάσει το ζήτημα.

Αργότερα, εμπαίζοντας με τις ανάγκες και την υπομονή μας, ή εκτελώντας νούμερο σε παράσταση καραγκιόζη ο αντιπρύτανης και κοσμήτορας της ΣΘΕ, Λαόπουλος κατέβηκε να «συναντήσει» τους φοιτητές και πίσω από μια καγκελωτή κλειδωμένη πόρτα μας ανακοίνωση πως μπορεί σε 1 ώρα να δεχθεί τρείς αντιπροσώπους. Πως 3 αντιπρόσωποι μπορούν να έχουν άποψη για 7 συλλόγους, ακόμη μας φαίνεται περίεργο. Όταν, μετά από περίπου 20 λεπτά, κατέβηκε ο πρύτανης, ο αντιπρύτανης και ο Δέλλιος, μέλος της συγκλήτου και κοσμήτορας της ΝΟΠΕ κάτω, αυτή τη φοράβγαίνοντας έξω από τη πόρτα και αντικρίζοντας στα μάτια και από κοντά τους φοιτητές, ξεκίνησε μια φραστική αντιπαράθεση. Εννοείται ότι δεν υπήρξε καμιά μετατόπιση ως προς τη συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία που συνεχιζόταν πάνω. Τα μέλη της συγκλήτου υποστήριζαν πως γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τις ανάγκες μας, πως παλεύουν με όλη τους τη δύναμη να διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος (οι μπράβοι, η απειλή της αστυνομίας, η εγγύηση ότι θα περάσει ο οργανισμός λειτουργίας, το ξεπούλημα της λέσχης στις εταιρείες είναι δείγματα αυτής της προσπάθειας) και μάλιστα πως δεν δέχονται από τους φοιτητές την λέξη «απαιτώ» κάνοντας μας «μαθήματα δημοκρατίας»! Τελικά η σύγκλητος δεν μάθαμε που κατέληξε (πώς άλλωστε, μας επιτράπηκε να την παρακολουθήσουμε;).

Οι φοιτητές διαγράφονται. Η διάλυση των πτυχίων τους και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα δίδακτρα, οι ασφυκτικοί ρυθμοί σπουδών και τα ολοένα και πιο εντατικά ωράρια, η είσοδος των εταιριών στις σχολές τους, τα πειθαρχικά συμβούλια, πλησιάζουν απειλητικά με τον οργανισμό και με ένα πρύτανη που δίνει εγγυήσεις για την εφαρμογή του. Οι μπράβοι, τους περιμένουν κάθε φορά που επιχειρούν να ανακοινώσουν τις αποφάσεις των συλλόγων τους στις συγκλήτους. Στο ΕΚΠΑ, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνάντησαν τα ΜΑΤ απ’ έξω, και από μέσα τον πρύτανη να λέει πως «τα αιτήματα σας δεν θα συζητηθούν» και να αποχωρεί, ξεσπώντας πιο πριν σε ένα φασιστικό παραλήρημα και απειλώντας τους φοιτητές. Οι πρυτάνεις και το υπουργείο, πλήρως εναρμονισμένοι με τις επιταγές της κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης & ολόκληρου του μηχανισμού του κεφαλαίου, στήνουν το παιχνίδι των οικονομικών και πολιτικών τους συμφερόντων στις πλάτες μας. Και ζητάνε από εμάς να μην απαιτούμε;

Το σύστημα που κάθε μέρα πατάει στις πλάτες μας, διαλύει το πανεπιστήμιο και το μέλλον μας για να βγάζουν κέρδος λίγοι και εκλεκτοί, δεν επιδέχεται διόρθωση. Με το συμβιβασμό και την υποταγή, δεν έρχεται άσπρη μέρα! 

Στο πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για διαγραφές, δίδακτρα, αστυνομία, διώξεις, πειθαρχικά συμβούλια, επιχειρήσεις, κυβερνήσειςκαι ΕΕ αλλά κλειστό για τους φοιτητές, τους συλλόγους, τις ανάγκες & τους αγώνες τους, το φοιτητικό κίνημα, μέσα από το δρόμο του συλλογικού ανυποχώρητου αγώνα, θα φέρει τα πάνω – κάτω! Και ναι, απέναντι στη βαρβαρότητα των πρυτανειών, είτε αυτές λέγονται Μήτκας, είτε Φορτσάκης, οι φοιτητές θα απαιτούν. Και σήμερα, και αύριο και όσο χρειαστεί! Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για νόμους, εμείς ένα πράγμα μόνο έχουμε να δηλώσουμε:

Όταν η αδικία γίνεταινόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον!

Αντιδομή Ε.Α.Α.Κ.
στους Πολιτικούς Μηχανικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου