Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Σχετικά με το καμαράκι του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών

Πως έχει η υπάρχουσα κατάσταση…
Το καμαράκι του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών (Σ.Φ.Π.Μ.), είναι ένας από τους χώρους του συλλόγου μας. Βρίσκεται δεξιά μπαίνοντας στην πτέρυγα, με είσοδο μια μπλε πόρτα ασφαλείας. Είναι λογικό οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη του, αφού η χρήση του περιορίζεται μόνο στην αποθήκευση αντικειμένων και υλικών των παρατάξεων και των πολιτικών φορέων στην σχολή. Μία ακόμη του χρήση, είναι για την διεξαγωγή των Διοικητικών Συμβουλίων (Δ.Σ.). Δεν είναι ανοιχτό στους φοιτητές του συλλόγου, αφού κλειδώνει μετά από κάποια ώρα με ψήφισμα που πέρασε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Δ.Σ. μια προηγούμενη περίοδο και σύμφωνα με το οποίο, κλειδιά έχουν μόνο όσοι έχουν στο Δ.Σ. έδρα. Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλους συλλόγους του Πολυτεχνείου (π.χ. Αρχιτέκτονες, Ηλεκτρολόγοι-Μηχανολόγοι, Τοπογράφοι) που το καμαράκι έχει διαφορετική υπόσταση μέσα στον σύλλογο, έχει υπάρξει κατά περιόδους ή και υπάρχει ακόμη ζωντανός κοινωνικός χώρος για τους φοιτητές. 

...και πως θα θέλαμε να έχει.
Εμείς, ως Αντιδομή-Ε.Α.Α.Κ. θεωρούμε πως το καμαράκι μας, πρέπει να έχει διαφορετική υπόσταση μέσα στον σύλλογο. Καταρχάς, πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φοιτητές του συλλόγου, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως είναι κτήμα αυτού. Πιστεύουμε πως το πανεπιστήμιο δεν είναι αποκλειστικά χώρος διεξαγωγής μαθημάτων, αλλα έχει και κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική υπόσταση. Πως μέσα σε αυτό, αναπτύσσονται κινήματα, διεξάγονται συλλογικές διαδικασίες και βρίσκουν χώρο έκφρασης πολιτιστικές ομάδες όπως θεατρικές, μουσικές και κινηματογραφικές ομάδες (όπως για παράδειγμα η κινηματογραφική ομάδα στην σχολή μας, η Cinema Group).
Σ’ αυτά τα πλαίσια καλέσαμε διοικητικό συμβούλιο στο οποίο καταθέσαμε πρόταση για ορισμό ανοιχτής και συμμετοχικής διαχειριστικής συνέλευσης για το καμαράκι, η οποία θα έχει λόγο για την διαμόρφωση του, την φύλαξη του και την μετατροπή του από αποθήκη σε κοινωνικο-πολιτικό και πολιτιστικό χώρο του συλλόγου. Η πρόταση αυτή εν τέλει καταψηφίστικε από τις περισσότερους πολιτικούς φορείς (συγκεκριμένα ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ψήφισαν κατά, ΑΡ.ΕΝ. υπέρ και Μ.Α.Σ. λευκό), με την κατηγορία – κυρίως από την ΔΑΠ – πως θέλουμε να μετατρέψουμε τον χώρο σε «στέκι για χόρτο» και πως δεν θα είναι δυνατή η φύλαξη του. Η πραγματικότητα έχει δείξει πως σε περιόδους όξυνσης του κινήματος και σε περιόδους μαζικών καταλήψεων και κινητοποιήσεων οπου οι φοιτητές βρίσκονται διαρκώς στις σχολές, το πανεπιστήμιο είναι πιο ασφαλές από ποτέ!

Την επομένη μέρα από το Δ.Σ. που κατατέθηκε το προαναφερθέν ψήφισμα, το καμαράκι ανοίχτηκε και καταστράφηκε έντυπο υλικό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ που υπήρχε μέσα σε αυτό. Αμέσως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολυτεχνικής, έβγαλε καταγγελία για το γεγονός κατηγορώντας τα μέλη του σχήματος για το περιστατικό, χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις, στηριζόμενη σε αβάσιμες υποθέσεις και καταλήγοντας με λογικό άλμα πως η αστυνόμευση των πανεπιστημίων (η λεγόμενη «διασφάλιση φύλαξης» από αυτή την παράταξη, μόνο ως αστυνόμευση μπορεί να μεταφραστεί) είναι απαραίτητη. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν δρούμε με τέτοιες πρακτικές μέσα στους συλλόγους αλλα τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αυτούς που δρουν ενάντια στο συμφέρον του φοιτητή και υλοποιούν μέσα στο πανεπιστήμιο την κυβερνητική αστική πολιτική, επιλέγουμε να τους αντιμετωπίσουμε ανοιχτά, μπροστά στα μάτια των φοιτητών μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συλλογικούς αγώνες. Κατά δεύτερον, να υπενθυμίσουμε πως αυτοί που πραγματικά δρουν με τέτοιους τρόπους ενάντια στους αγωνιστές, φέρνοντας μπράβους και τραμπούκους, είναι οι καθεστωτικές παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ. Έχει μια σημασία, να τονίσουμε πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στον χώρο τον οποίο επιλέγει να κάνει πολιτική παρέμβαση η ΔΑΠ, που δεν είναι οι σχολές και οι χώροι του συλλόγου αλλα το ίντερνετ (βλέπε υπογραφές για ανοιχτές σχολές και καταγγελίες στο site τους). Καλούμε τους συναδέλφους μας να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στις συλλογικές διαδικασίες, το πανεπιστήμιο και την ισότιμη πρόσβαση στους χώρους του!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ, ΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΗΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤOY ΧΩΡΟΥΣ!


ΑΝΤΙΔΟΜΗ Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου