Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Καταγγελία σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ

            Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του συλλόγου φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών (ΣΦΠΜ), την περασμένη Τετάρτη στις 9/10, ξεδιπλώθηκε για ακόμη μια φορά ο πραγματικός ρόλος των καθεστωτικών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Με απόφαση που στηρίχτηκε εν τέλει και από τους δύο, πέρασε το ψήφισμα της ΔΑΠ για συνέλευση την Τετάρτη, στις 16/10. Παρακάτω παρατίθεται τμήμα από τα πρακτικά.

            Γνωρίζουμε ήδη πως οι δύο αυτές παρατάξεις, ανέκαθεν όπως και τώρα, δεν ενδιαφέρονται ή ακόμα και σαμποτάρουν τις συλλογικές διαδικασίες, διότι δεν επιθυμούν οι φοιτητές να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν και θα καθορίζουν τις θέσεις των συλλόγων τους, αλλα σπεύδουν να δρούν αντιπροσωπευτικά, έτσι ώστε οι κυβερνητικές αποφάσεις να περνάν ανεμπόδιστες. Θέλουν να παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες, ικανοί να «φροντίσουν» για τα φοιτητικά συμφέροντα. Ο λόγος που η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ επιθυμούν συνελεύσεις είναι καθαρά ψηφοθηρικός, για να κερδίσουν εντυπώσεις, να πείσουν τον κόσμο για τα «κατορθώματά» τους και για να καρπωθούν ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Ουδεμία σχέση δεν έχει η επιθυμία  της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για συνέλευση, με την αμεσοδημοκρατική λήψη αποφάσεων και την αναγκαιότητα του συλλόγου να λαμβάνει ο ίδιος αποφάσεις σε σχέση με την κρισιμότητα της συγκυρίας.

Ήδη από προηγούμενο ΔΣ, είδαμε από την ΔΑΠ πως λειτουργεί αντιπαραθετικά και υπονομευτικά με κάθε είδους κινηματική διαδικασία. Η ΔΑΠ στο εν λόγω ΔΣ αρνήθηκε να στηρίξει ένα ψήφισμα αλληλεγγύης στο συνάδελφο φοιτητή της ΣΕΜΦΕ, Γιώργο Καλλινάκη, ο οποίος κατηγορείται για κακούργημα επειδή συμμετείχε σε μια αντιφασιστική πορεία, με γελοίες δικαιολογίες.
 Όταν ένα άνθρωπος διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις κάθε σύλλογος δεν μπορεί παρά να στέκεται αλληλέγγυος και όποιες μετριοπαθείς ως προς αυτό στάσεις πολώνονται ξεκάθαρα με την πλευρά της  αυθαίρετης καταστολής της κρατικής τρομοκρατίας και του φόβου.


Όταν δε λες τίποτα και δεν παίρνεις πολιτική θέση, στην ουσία τάσσεσαι με το μέρος αυτού που επιβάλλεται, δηλαδή της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Όταν κατηγορείς αυτούς που μιλάνε, αντιδρούν και παίρνουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στη βάρβαρη πολιτική, γίνεσαι στην ουσία υποστηρικτής αυτής της πολιτικής και όργανο εφαρμογής της μέσα στα πανεπιστήμια.

Εμείς, ως Αντιδομή ΕΑΑΚ, πιστεύουμε πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από το σύνολο των φοιτητών, μέσω των γενικών συνελεύσεων και όχι από «δέκα πεφωτισμένους ηγέτες», που λειτουργούν με την λογική της αντιπροσώπευσης και της ανάθεσης ευθυνών. Θέλουμε ο κόσμος να είναι συμμέτοχος στις συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να αναλαμβάνει την ευθύνη ατομικά και συλλογικά για την υλοποίηση τους. Η λογική με την οποία συμμετέχουμε στα ΔΣ, είναι καθαρά συγκυριακή: Διότι κάποιες αποφάσεις (π.χ. η άμεση αναγκαιότητα μιας υποστηρικτικής απόφασης για μια άδικη σύλληψη αγωνιστή) απαιτούν την άμεση κινητοποίηση του συλλόγου, θέτοντας επιτακτικά χρονικά περιθώρια που δεν επιτρέπουν την διενέργεια συνέλευσης.

Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίες και τους κοινωνικούς αγώνες!


ΑΝΤΙΔΟΜΗ ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου