Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΜΑΣ ΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, ΓΙΑ ΕΜΑΣ



Πολιτική κάνουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ όταν μειώνουν μισθούς και συντάξεις και καταδικάζουν σε ανεργία μεγάλο μέρος του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Όταν καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, καταστέλλουν κάθε κινητοποίηση και πνίγουν στα δακρυγόνα τους διαδηλωτές.
Πολιτική στην ίδια κατεύθυνση είναι κι αυτή που εφαρμόζουν στα πανεπιστήμια με τη κατάργηση του ασύλου και με το σχέδιο Αθηνά με το οποίο αφαιρούν όσα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν απομείνει και στην ουσία καταργούν το δημόσιο και δωρεαν χαρακτήρα του πανεπιστημίου ανοίγοντας το δρόμο στα ιδιωτικά κολέγια.
Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε είναι ότι πολιτική γι’ αυτά που μας αφορούν θέλουμε να παράγουμε εμείς για τους εαυτούς μας και κανείς άλλος. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το σύλλογο και τα όργανά του στα οποία μαζικά πρέπει να συμμετέχουμε καθώς η συζήτηση που γίνεται σε αυτά αφορά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουμε και να παίρνουμε θέση.

Τι είναι σύλλογος;
Με την εγγραφη του στη σχολή ο κάθε φοιτητής γίνεται μέλος του συλλόγου φοιτητών πολιτικών μηχανικών. Αυτό του δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες του συλλόγου στις οποίες μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Ο σύλλογος είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο το οποίο πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φοιτητών από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο.


Τι είναι Γενική Συνέλευση;
Πρόκειται για το ανώτερο όργανο του συλλόγου που έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και οι αποφάσεις της δεν μπορούν να αναιρεθούν από κανένα άλλο όργανο. Είναι αμεσοδημοκρατική διαδικασία, στην οποία μπορεί να μιλήσει το κάθε μέλος του συλλόγου. Στο τέλος της κατατίθενται πλαίσια προς ψήφιση (τόσο από παρατάξεις και σχήματα όσο και από ανένταχτους φοιτητές). Το πλαίσιο το οποίο υπερψηφίζεται αποτελεί την απόφαση του συλλόγου.
Προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση γίνονται ανοιχτές συντονιστικές επιτροπές μετά τη συνέλευση-στην οποία είναι υπόλογες-όπου συζητιέται η δράση του συλλόγου πάνω στην απόφαση που πάρθηκε. Σε περιόδους όπου το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε έξαρση, γίνονται Συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων στα οποία οι σύλλογοι που έχουν πάρει αποφάσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση οργανώνουν τις δράσεις τους.
Επειδή τα θέματα για τα οποία γίνονται Γενικές Συνελεύσεις είναι θέματα που αφορούν όλους μας, πρέπει να συμμετέχουμε τόσο στη διαδικασία λήψης της απόφασης όσο και στην υλοποίηση αυτής. Κόντρα στη λογική της ανάθεσης πρέπει ο καθένας που ψηφίζει ένα πλαίσιο να συμμετέχει στις δράσεις τις οποίες έχει ψηφίσει κάνοντάς το δική του υπόθεση.

Τι είναι Διοικητικό Συμβούλιο;
Το ΔΣ αποτελείται από 11 έδρες οι οποίες μοιράζονται στους πολιτικοσυνδικαλιστικούς σχηματισμούς (σχήματα, παρατάξεις) βάσει του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι αρμόδιο να συγκαλεί Γενικές Συνελεύσεις και, από τη μεριά μας, πρέπει να έχει χαρακτήρα λήψης άμεσων αποφάσεων εκ μέρους του συλλόγου σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις όπου δεν είναι εφικτό να γίνει Γενική Συνέλευση.
Για μας το ΔΣ πρέπει να είναι μια διαδικασία ανοιχτή για όλους, όπου κάθε φοιτητής μπορεί να παρεμβαίνει και να ελέγχει τις αποφάσεις του.

Τι είναι Συνέλευση Τμήματος;
Είναι ένα διοικητικό όργανο του τμήματος στο οποίο συμμετέχουν οι καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) και ένας αντιπρόσωπος των φοιτητων. Στο κατ’ επίφαση δημοκρατικό όργανο τις αποφάσεις παίρνει η ισχυρή πλειοψηφία των καθηγητών γι’ αυτό και οι φοιτητές οφείλουν να παρεμβαίνουν μαζικά στις διαδικασίες του διασφαλίζοντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, και πολλές φορές κόντρα στις επιδιώξεις των διαπλεκόμενων αντιπροσώπων. Αυτό που πάντα διασφάλιζε τα συμφέροντα των φοιτητών ήταν και είναι η μαζική και μαχητική διεκδίκηση μέσα και έξω από τα όργανα αυτά.


ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ


ΑΝΤΙΔΟΜΗ – Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου